Snikkel lyfter tungt

Med tungviktaren – den 24-105-försedda Nikon D600:n – i hand ses Hr Snikkel på cykel fara iväg söderut mot ett dokumentationsuppdrag. Ett uppdrag som kom att kantas av starka väggfärger, starka personligheter, starka muskler och starkt skinande glädje och som en vecka senare resulterade i en publicerad artikel i Skånska Dagbladet.

Det låg helt enkelt en story för god för att inte berättas och väntade bland alla de färgglada bilderna. En story om en fyscoach med ett flertal SM-guld på sitt CV – både som idrottare och tränare, om ett handbollslag som likt en Hummel-klädd David fått damhandbollens Goliat – självaste megajätten Sävehof – på fall och därmed också äran att klä sig i kortbrättad guldhatt den där magiska lördagen i mitten av maj. En story om ett ståndsmässigt nationaldagsfirande bland stänger och skivor i klassiska gymlokaler.

Gymlokaler som för övrigt snart ska jämnas med marken för att stadens invånare ska kunna parkera sina cyklar någonstans då de besöker stans blivande, nya arenaområde, men det är en helt egen story snart redo att förtäljas …)

Nåja, nog snackat. Håll till godo.

/Hr Snikkel

H65 Höörs guldtjejer ska nu bli ännu starkare

På nationaldagen reste hela guldtruppen från H65 Höör till Kristianstad för att träffa sin nya fystränare, Jonas Carlström, som ska hjälpa laget att bygga styrka inför kommande säsong som titelförsvarare.

Det är ett förväntansfullt gäng tjejer under ledning av en minst lika förväntansfull coach Ola Månsson som på nationaldagsmorgonen samlas i Basic Gyms lokaler vid arenaområdet i Kristianstad. Målet för dagen är att sparka igång lagets sommarfysträning, få en första inblick i Jonas Carlströms filosofi om styrketräning för handbollsspelare samt att skapa förutsättningar för att kunna lägga upp individuella program till var och en av spelarna.

Jonas har lång erfarenhet av att jobba med SM-guldmedaljörer i handboll. Han har nämligen under de senaste tio åren byggt den numera välkända fysiska styrkan i IFK Kristianstads handbollsherrlag – en styrka som för IFK utgör grunden i det som resulterat i fem SM-finaler och tre SM-guld de senaste sex åren. En styrka som nu alltså är tänkt att byggas även i SM-guldlaget på damsidan!

Teori och tydliga demonstrationer av olika övningar varvas med praktik där alla tjejer får köra igenom det som förevisats och som kommer att ingå i deras individanpassade styrkeprogram signerat Jonas Carlström. Vilken vikt som lastas på stången vid respektive övning noteras noggrant av varje spelare i ett förtryckt formulär. Ordning och reda, struktur, disciplin och kontinuitet, enkla övningar med stor fokus på rätt teknik samt bibehållen glädje och glimten i ögat, det är enligt Jonas framgångsreceptet för en lyckad fysträning.

– Övningarna jag använder syftar till att främja rörligheten och bygga allmänstyrkan, explosiviteten och träningståligheten hos spelarna. Styrketräningsprogrammen är individanpassade, men det är ingen handbollsspecifik styrketräning jag lär ut, säger Jonas med snart 30 års erfarenhet av att fysträna idrottare från många olika sporter

– Ska du bli en duktig handbollsspelare ska du träna handboll. Styrketräningen gör dig dock allmänt starkare så du kan träna hårdare, återhämta dig snabbare, spela fler matcher samt väsentligt öka chanserna att hålla dig skadefri.

Stämningen är hög i lokalen där det finns plats för alla spelare att samtidigt engagera sig i övningarna. Jonas och hans instruktionshjälpreda för dagen, Ida Lönqvist, går runt till var och en och instruerar, svarar på frågor och rättar till tekniken när så behövs.

Tre timmar och många skivstångslyft senare är tjejerna genomtränade, alla lappar ifyllda och både truppen, handbollscoacherna och fysinstruktörerna mycket nöjda med starten på nationaldagen och det nya fysträningsupplägget.  De verkar alla även se fram emot en spännande sommar och kommande handbollssäsong.

– Det känns riktigt lyxigt att få ett personligt träningsprogram med allt tydligt specificerat vad gäller övningar, vikter och antal repetitioner, säger Sofia Hvenfelt som med skräckblandad förtjusning ser fram emot sommarmånadernas många löp- och styrketräningspass.

– Och helt perfekt att vi kommer att träffa fystränaren regelbundet framöver, fyller Marie Wall i.

– Det betyder mycket för kontinuiteten i den viktiga styrketräningen som vi kommer att ha stor nytta av.

Tränaren ser också mycket nöjd och belåten ut.

– Ja, det här kommer att bli bra, mycket bra till och med, det är jag helt övertygad om, säger Ola Månsson på sin entusiatiska och breda skånska innan han och resten av H65-truppen far tillbaka till Höör för fortsatt nationaldagsfirande.

Skånska Dagbladet sid B7 20170613
Den publicerade versionen där rubriksättaren gjort sitt och redaktören bytt tempus från presens till imperfekt – åtminstone på de flesta ställena …

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s